Fri retur i 30 dagar
visa detaljer
Fri frakt vid köp över 1199 kr
visa detaljer

Skovård

Läderskors livslängd är beroende av en ändamålsenlig skovård. Denna process bör påbörjas direkt efter inköpet. Vi rekommenderar att du impregnerar nya skor ordentligt innan du använder dem för första gången. För att göra det bör du lägga ett jämt lager av en impregneringsprodukt som är anpassad till lädertypen. Försäkra dig om att skorna inte är blöta eller fuktiga. Efter att första lagret av impregneringsmedlet är insmort bör du vänta tills det absorberats och upprepa sedan processen en eller två gånger till. Du bör upprepa impregneringen då och då, efter varje gång du rengör eller torkar dina skor med en fuktad trasa. Kära kund, polera aldrig fuktiga skor och spraya dem inte för mycket.

Oavsett hur noga eller regelbundet du rengör dina skor så minskar impregneringsmedlets verkan lite med tiden på grund av väderpåverkan och mekaniskt slitage. Det är en naturlig process som delvis beror på skornas kvalitet men som oundvikligen leder till att skornas kvalitet minskar. Därför är det viktigt att se till att skovårdsprodukten är av den bästa möjliga kvaliteten som innehåller välsorterade fetter och oljor, vilka tillsammans med rätta färgpigment fräschar upp din sko. En lämplig vårdteknik och produkt väljer man utifrån skinntyp.

Skinntyper och hur de vårdas

Skinnhud kallas i skomakares terminologi djurhud, dvs. ko, får, get, vars fiberstruktur konserveras under garvningsprocessen. Detta material är det äldsta kända materialet i modehistoria som man använder till att producera skor. De utomordentliga egenskaper som skinn har dvs luftighet, förmågan att släppa igenom vattenånga och absorbera fukt, slittålighet, formbarhet och elasticitet gör att än idag är det den mest populära och uppskattade råvaran inom skoindustrin.

Eftersom skinn är ett så pass formbart material har det med tiden utvecklats olika garvnings- och behandlingstekniker. Utifrån dessa tekniker kan man klassificera skinn i olika typer. I det rådgivande avsnittet skulle vi vilja presentera några av dem så att dina skor kan behålla sina egenskaper och det ursprungliga utseendet. Titta gärna på vår hemsida under fliken Accessoarer, där du finner en hel palett av skovårdsprodukter.

Slätt läder

Slätt läder är bearbetade utifrån deras utsida, dvs. framsida. Lädret kan ha olika texturer, vara slipad eller narvad, ha en synlig struktur. Det kan vara matt och med lyster. Dessvärre är läder inget superbeständigt material med avseende på yttre faktorer och släpper igenom vatten lätt. Bland annat därför är det värt att se till att förbättra dess vattenbeständighet genom att använda lämpliga skokrämer. När det är regnigt slits också lädersulan ut snabbare. Dina genomblöta skor bör du först låta torka ordentligt. Efter att de torkat är det nödvändigt att impregnera dem och sedan smörja ett lager av en ändamålsenlig skokräm. Det är viktigt att låta skorna torka med skoblock, vilket motverkar att skorna tappar sin form. När du har smort skorna med rätt skokräm i rätt kulör bör du polera dem med en mjuk poleringsduk för att få glans.

Nubuck och velour

Nubuck och velour (mocka) velour är skinn som kan vara slipade eller gryniga. Nubuck har en karaktäristisk utsida med korta, fina och sammetsliknande fibrer som påminner om persiskoskal. Velour i sin tur har enskilda mjuka och elastiska fibrer på innersidan. Mocka/velour är ofta kallad för sammet i folkmun. För dessa skinntyper föreslår vi att du köper särskilda borstar tillverkade av gummi, mjukt tagel eller mjuk tråd som perfekt rengör och motverkar att smuts fastnar. Det är lika viktigt att impregnera nubuck och mocka. Det finns särskild impregnerings- och vårdsspray för denna skinntyp.

Lackläder

Lackläder är äkta eller syntetiskt läder som har behandlats med lack på ytan (täckfärgats). Dessa typer av material kan ha olika prägel och texturer, kan vara släta, präglade, veckade, med metallisk glans eller behandlade med ett lacklager. Vad gäller dessa skotyper är det mycket viktigt att underhålla dem med skovårdsprodukter som behåller skinnets elasticitet. Vi föreslår att du rengör lackskor med en fuktad trasa. Vi avråder från att impregnera skorna för att det skulle kunna påverka lackeffekten och glansen. Till skovård rekommenderar vi särskilda skokrämer till lackat läder och en flanellduk.

Nappa och Brush

Det är skinn som behandlas på hudens insida som blev vänd utåt. I tillverkningsprocessen använder man en borstningsteknik för att få en högglansig yta. Dessa skinntyper är släta och utomordentligt mjuka. På grund av sin sköra struktur kräver dem en särskild vård med samma teknik som läder. Det är dock värt att lägga extra märke till att rensa och vårda dessa ytterst regelbundet.

Syntetiska material

Denna typ av ytmaterial är tillverkade av material som antingen efterliknar naturliga skinnhudar eller skapar helt nya och fantasifulla texturer. När du ska vårda skor i syntetiskt skinn kommer skokrämer avsedda till skinn inte att fungera och den lättaste rengöringstekniken är att torka skorna med en mjuk och fuktig svamp med lite rengöringsmedel på.

Textilier

Med andra ord fibermaterial, som allt oftare används inte bara för att producera kläder men även skor. De används för att tillverka sommarskor, hemmaskodon och på sistone även afton- och vardagsskor. För att vårda sådana skor föreslår vi att du torrborstar dem och vårdar dem med textilsprayer. Vi rekommenderar bland annat skumspray som rensar och samtidigt livar upp färgerna.  Observera: textilskor får inte tvättas! Andra generella råd är att byta ofta skor, särskilt när det är regnigt. Efter att du har tagit av dig skorna bör du lägga i dem i skoblock i rätt storlek som motverkar att skorna tappar sin form. En annan grundregel är att använda skohorn när man tar på sig dem. Därutöver för att undvika att lädersulorna nöts alltför snabbt kan man undersula dem. Vi hoppas att dessa tips hjälper dig i alla fall lite så att du tar rätt beslut när du handlar. Har du fler frågor eller undrar något, kontakta oss via mejl eller per telefon. Kontaktuppgifterna hittar du på vår hemsida. Välkommen att använda våra tjänster!

Vi hoppas att ovanstående råd kommer att hjälpa dig att ta rätt beslut när du handlar. Om du har ytterligare frågor var vänlig att kontakta oss per e-post eller telefon som finns under fliken Kontakt på vår hemsida. Välkommen att handla hos oss.